top of page

5 handige tennis oefeningen voor thuis

Bijgewerkt op: 17 okt. 2022

Jij bent op zoek naar handige tennis oefeningen voor thuis, terwijl jij het liefst nu maar 1 ding doet en dat is tennissen.


Helaas kan dat niet dus ben je benieuwd naar hoe je wel progressie kan blijven boeken.

Top dat je hier bent, want in deze blog leg ik het je met alle liefde uit: kijk naar wat je wel kan doen en stel je doelen bij op basis van je omgeving.

Daarom deze 5 tennis tips waardoor je progressie blijft boeken.


Tip 1: werk aan je fysiek


Als tennisser gebruik je je hele lichaam. De ene spier gebruik je veel meer dan de andere spier, maar je moet ervoor zorgen dat jij vandaag, morgen en zodra jij de baan op kan fysiek ready bent.

Ik hou aan dat ik elke dag sport. Dat zorgt voor ritme, eenvoud en progressie. Als we het lastig gaan maken, houden we het vaak niet vol omdat het geen gewoonte is en je niet duidelijk genoeg bent voor jezelf.

Elke dag trainen dus.

Uiteraard niet elke dag hetzelfde. Zorg ervoor dat je elke spier na een workout 48 uur rust geeft.Tip 2: Visualiseer je spel


Stap NU in een rustige ruimte. Check?


Doe je ogen dicht (zonder verder te lezen… waarom lees je verder?) Haha oké: eerst dit.

Ga rustig zitten en ga zodra je straks je ogen dicht doet visualiseren dat jij op de tennisbaan staat.


Neem alles mee. 

Ik help je even: Je gaat over een minuutje de baan op en speelt de finale van het Open Toernooi bij jouw eigen club. Je kent jou tegenstander omdat jullie al vaker tegen elkaar hebben gespeeld.

Je neemt de route naar de baan, het inspelen en de toss mee tot dat je wedstrijd begint.

Zorg ervoor dat je jezelf alles goed ziet doen tijdens het visualiseren: je slaat de ballen in en raakt ze lekker.

Probeer voor 2 minuten minstens wedstrijdpunten te spelen. – Hoe speel je? – Welke tactieken pas je toe? – Is er publiek? – Hoeveel staat het?

Maak het zo compleet mogelijk.

Een tactische video kijken en dit vervolgens visualiseren helpt ook om progressie te blijven boeken.


Als jij tactische trainingen wilt, klik dan hier.


Je wilt ready zijn op fysiek vlak, maar ook in je hoofd.

Daphne Schippers blijft fysiek hard trainen voor de Olympische Spelen van niet 2020, maar inmiddels 2021. Als zij er in haar hoofd echter rekening mee houd dat ze in de zomer van 2020 er klaar voor moet zijn, dan komt dat hard aan en staat ze er een stuk zwakker op het moment dat ze moet presteren in 2021.

Je hoofd moet ready zijn en dat ga je doen door onder andere de volgende vragen: – Waarom tennis ik? – Waar wil ik over een jaar staan? – Wat ga ik vandaag doen om mezelf een betere speler te maken? – Wat ga ik aankomende periode doen als ik half juni (of welke maand dan ook) weer de baan op mag? – Waar ben ik goed in? – Waar ben ik niet zo goed in? – Hoe fit ben ik nu en hoe fit wil ik worden? – Hoe gezond voed ik mijzelf? – Vooral ook: wanneer ga ik precies met wie tennissen? – maak dit zo concreet mogelijk. Ritme is succes! Dus niet: elke week 2x. Maar wel: elke maandagavond met Peter van 8 tot 9 en donderdagavond van 6 tot 7 met Marc.

Schrijf het op. Maak een plan. Voer het uit.

P.S. Qua handige tennis oefeningen voor thuis vind ik dit één van de beste. Het stelt je zicht scherp: je weet waar je heen moet. Je weet wat je te doen staat. En je kan het overal en altijd aanscherpen.Tip 3: Train je focus


Pak een tennisbal en probeer hier vijf minuten lang naar te kijken. Je gedachte zal afdwalen, maar probeer zodra je dat merkt gelijk weer met je aandacht naar de bal te gaan. Begin bij een rustige ruimte en ga wanneer het beter gaat naar een omgeving met meerdere mogelijke afleidingen (zie jij jezelf dit al doen tijdens een Davis Cup wedstrijd van Nederland?).

I know, het klinkt super saai… en dat is het ook. Succes komt alleen niet aanwaaien. Je hebt uitdagingen nodig om verder te komen. Ben jij een echte WINNER? En wat is het jou waard om meer concentratie te hebben?

Je zult merken dat je aandacht steeds beter op de bal gericht kan worden. Je traint met deze oefening je aandacht en daarmee dus ook je concentratievermogen. Het zal steeds beter gaan. Dan hoef je straks niet meer bang te zijn voor jouw tweede service bij 5-6 30-40!

Bron: Pavel, H. & Verschoor Y. (2013). Aandachtscontrole


Tip 4: Lees een boek over tennis

Aanraders:

- Inner Game of Tennis - Open

- Winning Ugly


Tip 5: Bekijk instructie video's online


We delen elke week iets op YouTube en bijna dagelijks iets op Instagram.

Hopelijk vond je deze tips waardevol, ga je onderstaande workout doen en ga je ons volgen op deze kanalen.1-op-1 coaching Wil je naar het volgend level gaan met je spel en coaching krijgen? Kies voor maatwerk en een persoonlijk plan + 24/7 coaching met ons 100 dagen coaching traject.


4.851 weergaven0 opmerkingen

Verbeter je spel op alle vlakken

Image by Fei Chao
bottom of page