top of page

2 Mentale Tips om je Spel te Verbeteren, Ongeacht de Situatie

Als tennisser ken je het gevoel wel: je staat voor in de wedstrijd en denkt dat de overwinning binnen handbereik is. Of je bevindt je in een moeilijke situatie, waarbij vermoeidheid en twijfel toeslaan. Het zijn cruciale momenten waarop mentale veerkracht het verschil kan maken tussen winnen en verliezen. Dit is precies wat ik heb ervaren bij een toernooi die ik laatst speelde, en het leek mij waardevol om de inzichten met je te delen in deze blog. Ik deel twee belangrijke mentale tips om je spel op hoog niveau te houden als het goed gaat, of op te krikken als je het nodig hebt.


Tip 1: Hoe je goed blijft spelen als je voor staat

In mijn 1e tenniswedstrijd bevond ik me in een veelbelovende positie: 7-6 en 3-1 voor.

Op dat moment is het verleidelijk om te denken dat de overwinning binnen handbereik is. Echter, die gedachte kan een valkuil zijn. Ik begon zelf ook te geloven dat ik de overwinning al binnen had…


Dus, wat moet je doen als je denkt dat de winst al binnen is?

De sleutel is om te leren schakelen in je gedachten. Wat je denkt, beïnvloedt immers je gedrag. Als je denkt dat de overwinning al binnen is, loop je het risico om te (veel te) ontspannen en slordig te worden, waardoor je voorsprong snel kan verdwijnen.

Wat te doen in zo'n situatie:

  1. Herken dat je denkt dat de overwinning nabij is.

  2. Spreek jezelf streng toe: "Als je denkt dat je er bijna bent, dan ben je nog maar op de helft." Blijf gefocust en neem elk punt serieus.

  3. Telkens wanneer die gedachte weer opkomt, herhaal stap 1 en 2.


Tip 2: Hoe je goed blijft spelen als je denkt dat er niets meer te halen valt

In mijn laatste tenniswedstrijd (hier de link als je hem wilt zien) bevond ik me in een lastige situatie. Ik had last van spierpijn en stond achter tegen een tegenstander die jong en fit leek.


Op dat moment dacht ik dat er niets meer te halen viel, dat ik leeg was en niet meer kon.

Maar juist op zulke momenten is het belangrijk om de juiste mindset te behouden. Het helpt niet om te denken dat er niets meer te halen valt. Die gedachte leidt alleen maar tot negatief gedrag en slechte resultaten.


Dus, wat moet je doen als je denkt aan opgeven?

Wat mij hielp om terug te vechten:

  1. Herken de gedachte van opgeven.

  2. Spreek jezelf streng toe: "Als je denkt dat je er bijna bent (lees; denkt er doorheen te zitten), dan ben je nog maar op de helft."

  3. Realiseer je dat er altijd meer mogelijk is, zelfs als je vermoeid bent en pas stap 1 en 2 opnieuw toe als dit weer plaatsvindt.


Het is fascinerend hoe dezelfde mindset shift kan worden toegepast in verschillende situaties. Zowel bij het behouden van een voorsprong als bij het omgaan met vermoeidheid en tegenslag, is mentale veerkracht essentieel.


Het belang van fysieke fitheid mag hierbij niet worden onderschat. Een goede conditie helpt je niet alleen om fysieke uitdagingen beter aan te kunnen, maar het ondersteunt ook je mentale kracht. Werk dus aan je fysieke gesteldheid door tennis-specifieke workouts te doen. Dit zal niet alleen je spel verbeteren, maar ook je mentale weerbaarheid vergroten.


Ben je klaar om zowel fysiek als mentaal vooruitgang te boeken in je tennis?

Wil je praktische trainingen, tips en een programma volgen voor progressie? Klik dan hier om voor 14 dagen het PROgressie-PROgramma uit te proberen!

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Verbeter je spel op alle vlakken

DSCF4057-RAF_DxO_DeepPRIME-min.jpg
bottom of page