top of page

4 Mentale Tips voor Succes op de Tennisbaan

Bijgewerkt op: 9 mei


Een man die het mentaal zwaar heeft op de tennis baan en daardoor wat mentale tennis tips kan gebruiken
4 mentale tips voor succes op de Tennisbaan

Tennis is meer dan alleen het slaan van ballen over het net; het draait ook om het beheersen van je gedachten en emoties op de baan. Of je nu een doorgewinterde speler bent of net begint, het versterken van je mentale kracht kan een groot verschil maken in je prestaties. Hier zijn 4 mentale tennis tips om je spel te verbeteren en je tennisvaardigheden naar een hoger niveau te tillen:

1. De 16 Second Cure: Reset tussen punten

Deze eerste mentale tennis tip gaat je helpen om elk punt met een plan en veel focus te starten. Als je een wedstrijd speelt van 90 minuten, speel je namelijk maar daadwerkelijk 30 minuten en heb je dus een uur de tijd om je gedachtes alle kanten op te laten gaan. De 16 seconden tussen de punten door gaan je helpen om te resetten en je focus te herstellen.

Dr. Jim Loehr introduceerde dit concept, met de 16 second cure.


Deze cure omvat vier stappen :

Stap 1: Je punt is voorbij en je laat het vorige punt los en neem een positieve houding aan.

Stap 2: adem diep in en uit en ontspan.

Stap 3: denk en maak een keuze hoe je het volgende punt wil gaan spelen.

Stap 4: pas je rituelen toe.


Deze korte momenten van concentratie en stappen kunnen een wereld van verschil maken in je mentale stabiliteit gedurende de hele wedstrijd.

Bekijk deze korte video op ons Instagram kanaal met toelichting en een voorbeeld.


2. Accepteer je Fouten: Omarm het leerproces


Steven Bartlett op het Podium in Sydney pratend over experimenteren en fouten maken
Steven Bartlett in Sydney

Fouten maken is onvermijdelijk in tennis, maar het is belangrijk om ze te zien als leermomenten in plaats van tegenslagen. Door fouten te accepteren en ervan te leren, kun je jezelf verbeteren en je spel naar een hoger niveau tillen.

Doe je dit niet dan blijf je hangen in je progressie.


Ook de grootste bedrijven en business personen omarmen hun fouten. Zoals bijvoorbeeld Steven Bartlett. Tijdens zijn talk in Sydney vertelde hij ons dat hij iemand speciaal in huurt om “fouten” te maken en veel te experimenteren en deze te analyseren. Hij zei; je leert veel

meer van fouten dan van dingen die in een keer goed gaan. Juist door te experimenteren zal je fouten maken, en daardoor veel sneller leren.


Wil je meer weten over dit topic? Steven heeft 2 boeken geschreven. Happy Sexy Miljonair & The Diary of a CEO.

Ga maar na als tennisser waar je meer van leert; experimenteren en fouten accepteren, of altijd op veilig spelen?3. Focus op ‘Set-Up’ Punten: Speel met scherpte

Identificeer cruciale momenten in de wedstrijd waarop je het momentum kunt verschuiven in jouw voordeel. Stel je voor dat het 30-15 staat in jouw voordeel. Op dat moment vertel je jezelf, ‘dit is een Set-up punt’. Dit punt kan je namelijk brengen naar een game/break point.


Door je bewust te zijn van deze ‘set-up’ punten, kun je je focus aanscherpen en jezelf een boost geven om te winnen. Wat namelijk veel gebeurd is dat spelers deze belangrijke momenten niet herkennen, staan te slapen en daardoor meer punten verliezen.


We zeggen weleens; hij/zij was erg goed op de belangrijke punten. De belangrijke punten zijn niet alleen de game- en break-points, maar juist ook de punten daarvoor!


Voor uitgebreidere uitleg over dit onderwerp, verwijs ik naar het boek 'Winning Ugly' van Brad Gilbert.


4. Blijf doen wat werkt: behoud consistentie

Een veelvoorkomende valkuil voor tennis spelers is om hun spel te veranderen wanneer ze voor staan. Het is belangrijk om vast te houden aan wat werkt en consistent te blijven, zelfs als je voor ligt in de wedstrijd.


Wil je meer leren over het verbeteren van je mentale spel en het behalen van consistente resultaten op de baan? Overweeg dan deel te nemen aan ons PROgressie-PROgramma, waarin we dieper ingaan op deze mentale technieken en nog veel meer.

Bereid je mentaal voor, ga de baan op met vertrouwen en speel je beste tennis ooit!

Meer weten? In ons PROgressie-PROgramma staan uitgebreide video’s en gedetailleerde blogs die dieper op bovenstaande punten ingaan.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Verbeter je spel op alle vlakken

DSCF4057-RAF_DxO_DeepPRIME-min.jpg
bottom of page