top of page

Techniek van de forehand – 5 tips

Bijgewerkt op: 17 okt. 2022


De techniek van de forehand is voor de één een eitje, en voor de ander één groot raadsel.

Hier leer je de basis techniek van de forehand aan de hand van 5 tips.

Tip 1: Tennis vaker dan je nu doet

Misschien ben je hier om op zoek te gaan naar een geheim, maar die bestaat niet. Tip 2, 3, 4 en 5 gaan je zeker wel helpen, maar wat je het meest zal helpen is: vaker tennissen. Plan je tennismomenten in en kom je eigen afspraken na. Boek een les en start met doelgericht vrijspelen.


Tip 2: Zorg dat je op de juiste plek staat.

Als jij je forehand probeert te slaan terwijl je de ballen steeds op ooghoogte raakt, dan gaat er iets niet goed. De basis zit hem uiteraard in hoe je de bal raakt en het resultaat van de bal. Maar als jij ervoor kan zorgen dat je op de juiste plek staat en de bal op de juiste hoogte raakt, zal je merken dat je forehand al een stuk beter gaat.

Wat je dient te doen: De bal tussen knie- en heuphoogte raken. 

Op die manier kan je een natuurlijke slag maken, waar ook niet veel power voor nodig hoeft te zijn. Zie hiervoor de foto van Pablo Carreño Busta die ik maakte toen ik bij de Australian Open was begin 2020.


Tip 3: Raak de bal rond je tenen met je racket verticaal

Wat je op die foto minder goed ziet, is dat je in een semi-western greep de bal graag iets voor je raakt.

Om het goed te onthouden zeggen we: raak de bal rond je tenen (van je voorste voet).

Op die manier ga je merken dat je forehand techniek natuurlijker wordt mits je zorgt dat je de bal niet te dichtbij je lichaam raakt. Een gebogen tot licht gebogen arm is top.


Tip 4: Zwaai door

Doorzwaaien is voor de één de normaalste zaak van de wereld en voor de ander nog erg lastig.

Als jij een fanatieke competitie speler bent wil ik je meegeven: zwaai altijd door, ook als het spannend is tijdens een wedstrijd. En dan vooral dat laatste: als het spannend wordt hebben we nog wel eens de neiging om in te houden, maar doe dat niet. Jij kan doorzwaaien en blijf overtuigend spelen.

Als je merkt dat jij vaak nog niet of zelfs helemaal niet door zwaait is de volgende video erg handig: maak je slag elke keer af waarbij je met je elleboog een ‘neus’ maakt:


Tip 5: Denk niet na, maar voel je forehand

‘Huh, wat bedoel je daarmee?!’

We hebben hier een hele mentale training aan geweid, maar in het kort kan ik je dit meegeven in deze blog:


Als jijzelf gaat nadenken over hoe jij moet slaan… dan geeft ‘jijzelf’ een opdracht aan ‘jij’. Dit fenomeen wordt duidelijker wanneer jij of iemand anders na een verloren wedstrijd zegt ‘Ik speelde tegen mezelf’. Er is dus een gesprek gaande tussen die twee zelven van jou.

Wat ik hiermee bedoel is dat jij jezelf geen aanwijzingen moet geven, maar dient te vertrouwen op dat je het kan. Om dat te doen heb je uiteraard uren nodig en de juiste oefeningen. Echter is het belangrijker te voelen wat je doet, dan jezelf opdrachten te geven van hoe iets moet.


Door bijvoorbeeld te voelen waar je racket is als de bal aan jouw kant van het veld stuitert of te voelen waar in je racket de bal geraakt wordt krijg je veel beter inzichten in je eigen spel.

Denk dus niet na, want dat zorgt voor twijfel. Voel.

En als je voelt, wordt je forehand dus beter. Dit is mijn favoriete tip.


Als je meer op video vorm wilt zien, heb ik hier een YouTube video van ons, waarin we de 7 essentiële stappen behandelen.


1-op-1 coaching

Wil je naar het volgend level gaan met je spel en jouw forehand verbeteren? Kies voor maatwerk en een persoonlijk plan + 24/7 coaching met ons 100 dagen coaching traject.

6.519 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Verbeter je spel op alle vlakken

Image by Fei Chao
bottom of page