top of page

Hoe sla je met topspin?

Bijgewerkt op: 17 okt. 2022

‘Hoe sla je met topspin?!’ – Die vraag spookt wellicht al even door je hoofd. In dit artikel deel ik de voordelen van topspin, de vaardigheid en handige oefeningen met je zodat je het na het oefenen ook daadwerkelijk kan.


De voordelen van het slaan met topspin

Als je met topspin slaat, zorg je ervoor dat je bal eerder naar beneden zakt. Dat is heel prettig omdat je bij de meest ideale ballen ook ruim over het net wil slaan en wil zorgen dat de bal na de stuiter rond de baseline nog omhoog gaat.


Toen ik een jaar of 11 was en voor het eerst bewust met topspin begon te slaan, realiseerde ik mij dat ik ‘KEIHARD’ kon slaan (vond ik toen) zonder dat de bal uit zou gaan. Rafael Nadal zie je bijvoorbeeld ook heel hard slaan, 100% versnellen, met hoogte over het net, zonder dat de bal uitgaat.


Topspin is pure luxe.


De bal daalt niet alleen eerder, maar het zorgt er ook voor dat de bal versnelt zodra er contact is met de grond. Daardoor maak je het je tegenstander nog lastiger. Ook dit maakt Rafael Nadal een lastige tegenstander voor elke speler op aarde.


Hoe sla je met topspin?

In het kort: door van onder naar boven te bewegen met je racket, waarbij je racket recht is (als een muur).

Als je puur alleen van onder naar boven beweegt zonder je racket voorwaarts te bewegen, zal de bal niet over het net heen gaan. Daarom dien je diagonaal, met een rechts blad, over de bal heen moeten ‘aaien’.

Bekijk de video hieronder om precies te begrijpen hoe topspin werkt:


Handige oefeningen voor topspin

Binnen het PROgressie-PROgramma kan je bij meerdere handige oefeningen om de topspin bal te oefenen tijdens het vrijspelen.

Zo ga je niet alleen maar even een balletje slaan, maar 'Doelgericht Vrijspelen'.

 

1-op-1 coaching

2.003 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Verbeter je spel op alle vlakken

DSCF4057-RAF_DxO_DeepPRIME-min.jpg
bottom of page