top of page

De kracht van ‘nog’

Bijgewerkt op: 24 jan. 2022

Kan je het niet of kan je het nog niet?

Herken je het verschil?

Wat zou het verschil bij jou zijn als je zo naar dingen gaat kijken?

Kan je niet hard serveren of kan je NOG niet hard serveren? Nederlands spreken konden we allemaal NOG niet toch we een baby waren, maar kijk ons nu! Hoe zorgde we ervoor dat wij dit wel ging beheersen? Door veel te luisteren en in een omgeving te zijn waar veel gesproken werd. Je deed je ouders bijvoorbeeld na en ging uit jezelf veel oefenen! Zo werkt dat bij alles en dus ook bij tennis.

Vanuit school, werk en sport worden we vaak beoordeelt op de resultaten. Haal je een onvoldoende? “Slecht van je”. Haal je niet genoeg klanten binnen? “Slecht van je”. Verlies je je wedstrijd? “Slecht van je”. Doordat de maatschappij grotendeels zo in elkaar zit is er bij veel mensen spraken van een “Fixed Mindset”: Je mag niet falen en gaat graag uitdagingen uit de weg. 

Waar we graag naartoe willen is de “Growth Mindset”. Je gaat dan onder andere graag uitdagingen aan, wil leren van anderen en geeft niet zo maar op. In een High School in Chicago geven ze de leerling bij een ‘onvoldoende score’ het cijfer: Not yet. Dit richt zich veel meer op het proces en het gevoel dat je er bijna bent, maar nog even aan de slag zal moeten om het wel te halen. Dit werkt bijzonder succesvol binnen deze school (Dweck, C. 2014).  Tip 1: denk in “nog niet” als je (nog) niet bent waar je wil zijn. 

Tip 2: focus op het proces in plaats van op het resultaat.

Kan jij NOG niet tennissen zoals je zou willen?

Volg dan onze 3 proeflessen om te kijken of je volgens ons programma het verschil kan gaan maken! Lijkt het je wat als je kan…

✅ trainen wanneer je wil?

✅ trainen wat je wil?

Het is aan jou!

14 weergaven0 opmerkingen

Verbeter je spel op alle vlakken

DSCF4057-RAF_DxO_DeepPRIME-min.jpg
bottom of page