top of page

Domineer het dubbelen met 4 Winnende Strategieën


dubbel strategieën met Demi Schuurs

Wil je je dubbelspel naar een hoger niveau tillen? Of je nu een doorgewinterde speler bent of net begint, het begrijpen van de details van dubbelstrategieën kan het verschil maken op de baan. In deze blogpost gaan we dieper in op vier belangrijke strategieën die je kunnen helpen om te domineren in de dubbel, ongeacht je niveau.


1. Communicatie is Cruciaal

Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de communicatie tussen de dubbel partners. Voor elk punt is het essentieel om samen een spelplan te maken. Dit begint bij het beslissen waar je je service naartoe richt - of het nu naar buiten of naar binnen is. Door af te stemmen met je partner (dit kan doormiddel van een seintje) wordt de kans op een succesvolle volley vergroot. Onthoud, effectieve communicatie kan het verschil betekenen tussen winst en verlies.

Daarnaast kan je partner minder goed in de wedstrijd zitten. Dan is het jouw taak om hem of haar te helpen, en dat doe je niet alleen door goed te tennissen, maar vooral door goed te communiceren en aan te moedigen.


2. Wees de baseline rots

Als baseline speler is je rol cruciaal bij het creëren van kansen voor je net speler. In plaats van te gaan voor flitsende winners, richt je op het leveren van stabiele cross-court shots die je tegenstanders onder druk zetten. Door een betrouwbare aanwezigheid aan de baseline te zijn, creëer je openingen voor je partner om aan het net te benutten. Consistentie is key, en je partner zal je inspanningen waarderen en de ballen hopelijk afmaken aan het net.


3. Kom met z’n tweeën naar het net

Dubbelspel wordt vaak beslist aan het net, dus aarzel niet om als baseline speler ook naar voren te lopen zodat je samen een muur vormt aan het net. Hoewel het even kan duren om te wennen aan een meer agressief net spel, is de beloning de moeite waard. Door samen met je partner naar voren te bewegen, oefen je druk uit op je tegenstanders en breng je ze in moeilijke situaties en vooral tijdnood. Onthoud, hoe comfortabeler je wordt bij het net, hoe meer kansen je creëert om punten af te maken. Daarnaast zorgt de opgevoerde druk vaak al voor fouten bij je tegenstander.


4. Timing is alles bij het tussenkomen aan het net

Weten wanneer je een poach bij het net moet uitvoeren kan het verschil maken. In plaats van als een kip zonder kop er tussen te willen springen, wacht je op het juiste moment.


Maar wanneer is dat?

Je wil ten eerste zien dat je tegenstander in de problemen is. En ten tweede; je maakt jouw ‘move’ naar het midden, net voordat je tegenstander de bal raakt.

Door actief te zijn bij het net en op de shots van je tegenstander te anticiperen, kun je effectief hun spelplan verstoren en de controle over het punt overnemen. Houd je ogen open voor kansen om te poachen en wees klaar om toe te slaan wanneer de tijd rijp is.

Door deze vier strategieën toe te passen in je dubbelspel, ben je goed op weg naar succes op de baan.


Bekijk ook deze video hoe je een goede netspeler kan worden.


Met toewijding en oefening kun je je dubbelspel naar een hoger niveau tillen en als winnaar uit de strijd komen tegen elke tegenstander.

Wil je meer begeleiding bij jouw spel, doelgerichte oefeningen ontvangen of zelfs persoonlijk gecoacht worden? Ga dan naar onze homepage en start met het programma, of de online coaching!

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Verbeter je spel op alle vlakken

DSCF4057-RAF_DxO_DeepPRIME-min.jpg
bottom of page