Er is veel geschreven en vooral gezegd over wat een speler een goede speler maakt. Aspecten als techniek, tactiek, mentaal en fysiek zijn belangrijk en staan met elkaar in verbinding. Er mist alleen één onderdeel…
Dat je dit leest betekend dat je stappen wil maken maar wellicht weet je niet goed hoe je jezelf nog verder gaat ontwikkelen. Je zit voor je gevoel vast in je ontwikkeling. Bepaalde aspecten gaan misschien niet zoals je wil en je had al veel verder willen zijn?
Dit artikel helpt je weer een stapje verder te komen doordat we ingaan op:
Het belang van techniek en waarom daar de focus niet moet liggen.
Het belang van focus op skills (in plaats van op techniek).
De drie belangrijkste benodigdheden.
Het belang van techniek en waarom daar de focus niet moet liggen.
Stel; je bent net begonnen met tennissen. Je stapt de baan op en je raakt geen bal. Elke bal verdwijnt in het net of gaat dik uit. Je baalt, je verliest motivatie en wil daarom de baan niet meer op. Dat is niet de bedoeling en kan voorkomen worden!
Hoe dan? Door je techniek te verbeteren. Dat is bij vele spelers en trainers de gedachte: ‘ga op les en ga werken aan je techniek, dan komt het helemaal goed’.
Uiteraard is in die fase techniek onwijs belangrijk. Zonder een techniek ga je inderdaad elke bal in het net slaan, uit of met geluk af en toe in. Er zijn echter aspecten die jou beter gaan maken dan wanneer je je helemaal op de juiste techniek gaat focussen. Waarom? Omdat er qua techniek aspecten zijn die je graag wilt kunnen toepassen, maar er geen juiste techniek is voor elke speler. Federer slaat bijvoorbeeld compleet anders dan Nadal of Djokovic, maar alle drie de spelers zijn de afgelopen 10 tot 15 jaar dominerend geweest. Aanstomende spelers als Medvedev en Tsitsipas hebben ook weer andere technieken, maar spelen ook onwijs goed en op hetzelfde niveau. Hoe kan dat? Dat komt doordat ze de basics van techniek beheersen en vooral skills hebben. Ze hebben veel uren gemaakt op de baan, onder professionele begeleiding gewerkt aan hun techniek, mentaliteit, tactiek en fysiek. De redenen dat Medvedev en Nadal, twee compleet verschillende spelers, wel in de top spelen komt door hun skills. Niet doordat ze dezelfde techniek hebben: elke speler/mens is namelijk anders.
Het belang van focus op skills (in plaats van op techniek)
Laat ik voorop stellen dat techniek heel erg handig is en dat het onwijs belangrijk is om dat te verbeteren. Wat ik jou wil meegeven in dit artikel is dat je met 100% focus op techniek juist een averechts resultaat gaat krijgen.
Ik weet nog goed dat ik rond mijn 16e met een vriend van mij de baan op ging nadat we Federer hadden geanalyseerd op YouTube. Wat een techniek! Dat wilde wij ook wel. Door Federer te analyseren zagen we bepaalde aspecten in zijn slagen die ons heeft geholpen, maar toen we een aantal trainingen bezig waren met het ‘na-apen’ van zijn spel en de 100% focus hadden op zijn slag merkte we dat we bezig waren met een manier van slaan die niet bij ons paste. De ballen gingen af en toe heel mooi en soepel, maar gekeken naar de resultaten was het stukken minder dan daarvoor. Tijdens deze fase was er geen oog voor resultaat, en dat is precies waar het om draait bij tennis.
Hoe verbeter je je resultaat?
Door je te focussen op je skills. Dat je een service naar buiten kan serveren, daarna weer naar binnen en vervolgens met topspin in op matchpoint tegen. Dat doe je denk ik veel liever dan dat je een elegant sprongetje maakt tijdens je service zoals “King Roger”?
Hoe krijg ik die skills dan?
Dat krijg je voor elkaar door voornamelijk vaak op de baan te staan en gericht te trainen op je skills. Dit is simpelweg uren maken -> Het heeft tijd nodig.
Gericht trainen kan door:
De taak duidelijk te hebben: alle ballen mikken in het achterveld, of alleen maar topspin ballen slaan .
Je lichaamshouding aan te passen: dat je (als rechtshandige) je linkerarm meeneemt naar achter ter voorbereiding van je forehand of dat je bij het serveren begint met je elleboog naar achter.
Je omgeving te veranderen: speel binnen en daarna weer een keer buiten, andere ondergronden, met veel wind of weinig wind, met gele ballen en dan weer groene ballen.
Je geeft jezelf dus elke keer een taak om op te focussen en laat binnen die taak geen technisch aspect toe. De techniek volgt aan de hand van de taak die je uitvoert.
Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je vaak ballen in het net slaat. De trainer zou tegen je kunnen zeggen: ‘beweeg meer van onder naar boven!’ of ‘kom meer onder de bal’.
Dit probleem kan je ook oplossen door jezelf de taak te geven elke bal 1,5 meter boven het net te gaan slaan. Door dat te proberen ga je de bal hoger over het net slaan dan je normaal zou doen, en veranderd de techniek met je mee zonder dat je hier bewust je best voor hebt gedaan.
Wat je dus nodig hebt (3 benodigdheden):
Je hebt oefeningen nodig op de baan die je skills verbeteren (direct) waardoor je techniek al doende wordt verbeterd (indirect).
Je hebt al tijd, nu moet jij er nog tijd voor maken om ook echt de baan op te gaan (dit kan je helpen).
Iemand of meerdere personen waarmee je vaak de baan op kan gaan.
Wij vinden dat over het algemeen, vooral bij spelers van niveau 6, 7, 8 en 9, te veel focus ligt bij de techniek en dat er een switch nodig is naar meer tijd spenderen op skills.
Wij raden de 80/20 regel aan.
80% van je tijd focus op je skills.
20% focus op je techniek.