top of page

Hoe kan ik beter worden in het enkelspel? – tactiek in tennis

Bijgewerkt op: 24 jun. 2022

Jij vraagt je af ‘Hoe kan ik beter worden in het enkelspel?’. In deze blog gaan we je verder helpen met tips om een betere enkelspel speler te worden.

Wat jij wellicht verwacht als antwoord is: verbeter je techniek. Of: volg wat tactische lessen. Of: Ga meer wedstrijden spelen, dan komt dat vanzelf wel. Goede tips, maar we staan graag voor meer kwaliteit en onderbouwing.

‘Hoe kan ik beter worden in het enkelspel?’

Het is een algemene vraag omdat de oplossing in veel aspecten verstopt kan zitten. In dit artikel wil ik ervoor zorgen dat je de oplossing niet in één klein detail gaat vinden, maar in het grotere geheel.

Tijd voor praktische tips waar jij dus echt iets aan hebt.

We gaan het hebben over:

  1. Tactieken in het enkelspel.

  2. Je sterke en zwakke punten.

  3. Het herkennen van sterke en zwakke punten van je tegenstander.

  4. Paar simpelen plays tijdens enkelspel.

  5. Het belang van de 3 andere pijlers: techniek, mentaal en fysiek.

  6. De uitkomst: je skills.

  7. Het belang van een goede leefstijl.

  8. Het belang van wedstrijden.

Tactieken in het enkelspel

Wanneer je vastloopt met de vraag hoe je beter kan worden in het enkelspel is de tactiek verbeteren een voor de hand liggend onderwerp. Wellicht dat jij heel sterk bent en technisch alles op orde hebt, maar ondanks dat weg getikt wordt door het slimme spelletje van je tegenstander.

Tactiek gaat over manieren hoe jij met jouw kwaliteiten op een slimme manier je tegenstander verslaat. “Je moet schieten, anders kun je niet scoren.” van Johan Cruijff is hier een mooi voorbeeld van. Als je er niet bewust van bent dat je zonder te schieten niet kan scoren, ben je kansloos bezig.

Om slimmer te spelen is het van belang te weten wat jouw sterke en zwakke punten zijn, maar ook zeker die van je tegenstander.

Jouw sterke en zwakke punten

Elke speler heeft sterke en zwakke punten, maar we nemen bijna nooit de tijd om hier echt goed over na te denken. Wat kan jij nu echt goed? Ben je snel? Kan je ballen met je forehand vaak goed diep hard cross spelen? Verras je met dropshots of mis je nooit een volley?

En wat is niet op orde? Gaat de backhand rechtdoor altijd in de tramrails? Serveer je elke game wel een dubbelfout? Word je boos op jezelf zodra het even tegenzit? Of heb je geen weet van de sterke en zwakke punten van je tegenstander?


Het herkennen van sterke en zwakke punten van je tegenstander

Wanneer jij dit weet kan je er van profiteren.

Oefen dit te zien. Ga de volgende keer dat je aan het tennissen bent hier veel aandacht aan besteden. Je zal merken dat je er beter in wordt.

Probeer dan vervolgens toe te passen wat je ziet.

Slaat je tegenstander vaak lage slice ballen van jou met zijn of haar backhand uit.

Is de speler traag? Speel dan dropshots, van links naar rechts of juist op het verkeerde been.

Of is het lastig aan het worden voor je tegenstander zodra jij zo nu en dan een tempo hoger gaat spelen?


Simpele plays tijdens het enkelspel: de 4 zones

Tennis is een onwijs lastig complex spelletje, athans, dat maken we er vaak zelf van.

Eenvoud is de sleutel om tot successen te komen op tactisch gebied.

Vaak rommelen we maar wat aan en bepalen we op de laatste seconden wat we met de bal gaan doen. Soms is dat heel erg goed om te doen, omdat je daar je tegenstander mee kan verrassen. Als je in flow zit, is het ook geen enkel probleem.

Als je echter wat minder lekker speelt of als je simpel weg tactisch beter wil spelen zijn deze 4 zones voor jou echt een oplossing:


Deze zones dwingen je namelijk om afhankelijk van waar de bal in jouw veld komt direct te bepalen wat jij moet doen.

Komt de bal diep cross? Speel ook diep cross terug!

Komt de bal in het midden van het veld? Val aan!

Hier gaan we in onze trainingen uitgebied op door.


En je zal vast denken: ja maar als ik dat constant doe dan ben ik toch veel te voorspelbaar voor mijn tegenstander?


Klopt, dus je moet ook zeker af en toe iets anders doen met de bal. Maar geloof mij: als jij cross blijft spelen en je tegenstander verleidt om rechtdoor te gaan zal je het volgende zien gebeuren:

80% van de ballen sla jij in. 50-70% van de ballen slaat jouw tegenstander in, omdat je tegenstander af en toe de lastige rechtdoor bal probeert te slaan.

(Als je je inschrijft voor de checklist met een free-account, krijg je de tactische training over cross spelen gratis!)

En als je weer even kijkt naar de video hierboven van Tommy Paul bij de Australian Open? Met welke zone had hij te maken?

Het belang van de andere 3 pijlers: techniek, mentaal en fysiek

Om beter te worden in het enkelspel is het van belang dat je dus weet hoe je slim speelt: tactiek. Je techniek, je mentaliteit en je fysiek zijn echter even belangrijk.

Als jij bij elke bal die je fout slaat gek wordt of je kan je concentratie er niet bijhouden zodra je partner komt kijken, dan ga je niet op je potentieel spelen.

Als je een korte bal krijgt en je haalt hem niet doordat je te langzaam bent, dan is jouw fysiek een zwak punt.

Als je weet dat je mentaal sterk bent, fysiek top fit bent en weet hoe je moet spelen (tactiek) maar geen bal kan slaan omdat je je racket bij z’n frame vasthoudt is het nog steeds een verloren zaak.

Je moet er dus voor zorgen dat je rust hebt in je hoofd, in het bezit bent van een fit lijf en de techniek hebt om je tactiek uit te voeren:


De gewenste uitkomst: sterke skills

Wanneer je deze 4 pijlers op een rijtje hebt, ben je er nog niet helemaal.

Je kan een perfecte techniek hebben (voor het oog) maar als je kijkt naar waar de bal komt, kan het nog steeds dramatisch zijn.

Om een betere enkelspel speler te zijn dien je sterke skills te bezitten: dat jij de bal krijgt op de plek en op de manier zoals jij wil hebben. Daniil Medvedev is bijvoorbeeld een speler met een voor het oog niet zo’n mooie techniek, maar zijn techniek is buitengewoon goed en zijn skills zijn buitengewoon.

Wat ik je hier wil meegeven is: focus niet te veel op techniek, maar juist op skills. Die verbeter je door veel te trainen, veel te mikken en te zorgen dat je aan alle 4 de pijlers blijft werken.


Het belang van een goede leefstijl

Dit onderdeel wordt snel vergeten: je leefstijl.

Je bent al helemaal hier met lezen, dus gefeliciteerd, jij bent een doorzetter!

Om een betere enkelspel speler te worden moet je niet alleen kijken naar je acties op de baan, maar ook je acties buiten de baan. – Hoeveel uren slaap je? 6 of 8 uur per nacht? – Wat eet en drink je? Cola of water? – Hoeveel uren zit je op je kont? 12 uur of 5 uur? – Wat doe je voordat je gaat slapen? Scrollen op Instagram of lees je even een boekje?

Het zijn simpele dingen die we allemaal moeilijk vinden. Het scrollen op Instagram ben ik sinds 2 jaar gaan vervangen door of een boek te lezen of door zelf in een boekje te schrijven. Als er dan een moment voorkomt dat ik toch eindeloos op Instagram zit merk ik het volgende: 1. Ik slaap veel later. 2. Ik kom moeilijker in slaap. 3. Mijn slaapkwaliteit is slechter. 4. Hierdoor presteer ik minder de volgende dag. 5. Ik heb eigenlijk naar onzin gekeken.

Zulke stappen herken je misschien ook wanneer jij elke dag een zak chips eet. Het was voor eventjes lekker, maar vervolgens voel je je minder energiek en fit.

Een goede leefstijl is dus belangrijk!

Het belang van het spelen van wedstrijden

Het spelen van wedstrijden is onwijs belangrijk. Door wedstrijden te spelen ga je echt leren.

Als je alleen maar zou trainen, hoe goed deze training ook is, dan zal je merken dat een wedstrijd totaal anders is.

Door wedstrijden te spelen word je mentaal getest. Je wordt fysiek getest. Je techniek kan door de spanning wegvallen en je tactiek is even ver te zoeken.

Door goed te trainen en regelmatig wedstrijden te spelen en te reflecteren hoe het ging verhoog jij je skills, neemt je ervaring toe en ga je beter worden in het spelen van het enkelspel.

Conclusie

Om een betere enkelspeler te worden dien je dus niet alleen te focussen op één ding. Goed enkelspel bestaat uit het hebben van een goede mindset, een sterk lijf, de juiste techniek en slimme tactieken. Door op de baan op een gerichte manier hier mee bezig te zijn in combinatie met genoeg wedstrijden zal je merken dat je skills als tennisser verhogen. Door naast de baan dan ook nog eens een goede leefstijl te hanteren is onze belofte ‘in één jaar één niveau vooruit’ zo gek nog niet. Alleen actie leidt tot resultaat, dus trainen en spelen!

4.471 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Verbeter je spel op alle vlakken

Image by Fei Chao
bottom of page