Verbeteren van de return in tennis
Als jij je return wil verbeteren ben je hier op het juiste adres!
De return is, samen met de service, de belangrijkste slag. Elk punt begint er mee (behalve als je tegenstander een dubbelfout slaat). Normaal gesproken worden de meeste games gewonnen op de service, omdat het zo’n krachtige slag kan zijn. Daarom heet het ook ‘break-point’ als je de kans hebt om de servicegame van je tegenstander te winnen.
Mijn kracht is eerder die van de return, dan die van de service. Dus let’s go… op naar die break-points en daar voorbij! :p
In deze blog gaan we het hebben over de basis techniek en de basis tactiek voor een sterke return.
Het is goed om je te beseffen dat de return niet een normale baseline slag is. Omdat de service vaak veel meer snelheid bevat, moet je deze anders behandelen dan de normale backhand of forehand.
De basis techniek voor een goede return
Nr 1: Maak een split-step en draai open! Door een split-step te maken ben je beter voorbereid op de service die jouw kant op gaat.
Nr 2: Houd je lichaam achter de bal.
Zoals je kan begrijpen heb je meer controle over een snelle service als jij daar je kracht en gewicht achter kan plaatsen. Als je naar een bal moet reiken is de kans groter dat je controle verliest omdat je niet genoeg kracht kan zetten.
Return waarbij je lichaam achter de bal staat = controle = grotere kans op succes
Hier moet je strekken om bij een bal te komen en is je lichaam naast de bal = minder controle = grotere kans op falen
Nr 3: Maak een korte zwaai
De bal komt al met veel snelheid naar je toe, dus jij hoeft daar niet wat extra’s van te maken. Breng je racket dus niet ver achter je, maar hou hem beter maar naast je en druk de bal dan naar voren.
Let op: als de service heel traag is, ja… dan moet je er wel wat van maken natuurlijk en dan kan je net als bij een baseline slag een grotere zwaai maken.
Nr 4: Ontspan tijdens het slaan
Als een bal met hoge snelheid jouw kant op komt, heb je waarschijnlijk de neiging om je extra aan te spannen. Doe dat niet, ontspan en stel jezelf zodra je de return moet slaan af en toe de vraag: ‘hoe ontspannen ben ik nu’. Stuur mij daarna wat beter werkte.
Nr 5: Sta stil wanneer je slaat
Soms ontkom je er niet aan om nog in een richting te bewegen, maar probeer ze veel mogelijk stil te staan zodra je de return speelt. Dit geldt eigenlijk voor elke slag. Om de verwarring te voorkomen: hiermee bedoelen we niet dat je alleen je arm moet bewegen. Jij beweegt natuurlijk wel, en je benen gaan ook mee bewegen, maar je verplaatst je niet meer van locatie A naar B. Je blijft bij B staan op het moment van slaan, de plek waar jij de return succesvol kan slaan.
De basis tactiek van een return
De gouden regel is tennis is en blijft: als je minder fouten maakt dan je tegenstander, ga je winnen. Uiteraard kan je ook winners slaan, waardoor je sneller en gemakkelijker wint. Minder fouten + meer winners = winnen.
De basisregel nr 1: Behaal het doel van in slaan elke keer. Liever altijd in dan onnodig vaak uit omdat je te veel wilde. Een super logische tip waar je maar beter te vaak aan herinnerd kan worden.
Nr 2: Ga voor DIEP bij een goede 1e service. Doe dit zodat de 2e bal van je tegenstander niet direct te makkelijk is. Belangrijk hierbij is dat je eerst zorgt dat je de basisregel goed beheerst: je weet dat jij de bal in gaat slaan. Zoals je weet wil je niet dat jouw tegenstander te veel winners kan slaan. Sla daarom de bal diep in het midden.
Probeer geen hoeken te maken.
Eerste service return
Nr 3: Ga bij de 2e service voor de aanval. Ook hier geldt uiteraard eerst dat je in staat moet zijn om elke bal terug te kunnen spelen. Als je tegenstander echter een matige en dus makkelijke 2e service speelt moet je hier van profiteren door aan te vallen.
Zie hier de positie van John Millman bij de eerste en twee service:
Nr 4: Sla de return met je favoriete slag. Bij de 1e service geef ik de voorkeur aan mijn backhand: hier heb ik meer controle mee en die bal mis ik bijna nooit. Bij de tweede service aas ik op het slaan van een forehand omdat ik daar beter mee kan aanvallen. Pas je positie hiervoor dus ook aan zodat je dit voor elkaar kan krijgen en hou er rekening mee dat je tegenstander anders kan gaan plaatsen.
Nr 5: Speel naar het zwakke punt van je tegenstander. Als je weet dat je tegenstander moeite heeft met een diepe bal op de backhand, dan speel je uiteraard veel ballen naar de backhand. Uiteraard moet je wel blijven variëren want als we iets niet willen is het voorspelbaarheid.
Niet alles gaat om techniek en tactiek
Waar wij graag voor waken ik het eindeloze slaan van returns en het oefenen van de tactieken. Ja, het kan voor jou uiterst belangrijk zijn om hier veel op te trainen. Nee, het is niet het enige dat je moet doen.
Er is uiteraard nog meer dan dat:
Want wat doe je als je tegenstander zo goed serveert dat het even niet gaat? Knap je mentaal? Wat doe je als precies weet wat je moet doen, maar je lichaam na een uur tennissen het al begeeft? Ga je dan wat aan je fysiek doen? Hoe zit het met je leefstijl? Met je voeding?
Als niet-profs, maar wel fanatieke spelers, letten we vaak alleen maar op het slaan van de bal. Terwijl daarbuiten zoveel winst valt te behalen.
Vergeet dat niet!