top of page

Waarom jij je wedstrijden verliest…

Bijgewerkt op: 24 jan. 2022

Als je competitie en toernooien speelt komt het je vast bekend voor dat je tijdens trainingen lekkerder speelt dan tijdens wedstrijden. Waar je tijdens het vrijspelen ballen moeiteloos weet te raken, moet je tijdens de wedstrijden veel moeite doen. Waar je na 1,5 uur lekker trainen zonder veel spierpijn de volgende dag doorkomt heb je na een 1,5 uur durende wedstrijd veel spierpijn de volgende dag.

Herkenbaar?

Ik ben zelf door druk te zijn met studeren en Tennis the World even gestopt met trainen (met een trainer naast de baan), maar ik heb dat sinds twee weken weer opgepakt. Daarvoor (en nog steeds) trainde ik zelf met tennismaatjes (volgens de methodiek van Tennis the World). Tijdens de trainingen op de afgelopen twee vrijdagen ben ik heerlijk aan het spelen. Ik speel ontspannen, voer de opdracht uit en stap met een voldaan gevoel de trainingsbaan af. Zondag stond mij dan weer een pittige single te wachten en waar mijn backhand vrijdag beter ging dan ooit sloeg ik er zondag bijna geen één niet voorbij de baseline.

Had ik toch niet hard genoeg getraind? Was mijn focus er niet? Wat was het?

Dit was natuurlijk niet het eerste potje die ik in mijn leven speelde en wat ik merkte was dat ik mijn racket heel gespannen vast hield. Dat ik mij bezig hield met of ik er dit keer wel een keer een korte partij van ging maken, wat mijn teamgenoten ervan vonden en ik merkte dat ik mij irriteerde aan het gedrag van mijn tegenstander.

Ik zat niet goed binnen de aandachtscirkels:

Waar ik tijdens de training bezig was om de bal 1 meter dichtbij de baseline te slaan met mijn backhand (en de taak dus duidelijk was), was ik op zondag met de wedstrijd bezig met alles behalve mijn taak. Ik was te gespannen, hield mij bezig met wat anderen ervan vonden en of ik ging slagen of falen.

Op een gegeven moment merkte ik dat ik steeds meer geïrriteerd raakte op de baan. Ik stond 4-1 achter in de eerste set. Wat maakte nou het grootste verschil tussen vrijdag en zondag, vroeg ik mezelf af.

Het antwoord waar ik op kwam was: het plezier in het spel en de focus op een duidelijke taak. Ik moest mijn focus er steeds bij houden om niet terug te gaan naar waar ik me daarvoor mee bezig hield, maar ik begon ontspannen te slaan en gaf mezelf als taak beter te bewegen en elk punt op te bouwen door met marge de bal diep te spelen.

Ineens won ik de set 6-4. Helaas won ik de wedstrijd net niet. Terugkijkend op mijn wedstrijd kan ik concluderen dat ik vaker weer uit cirkel 1 ging en dus bezig was met onbelangrijke dingen. Cirkel 1 is zo belangrijk en tegelijkertijd ook dus heel goed te trainen. Ik baal er uiteraard van dat ik verloren heb, maar zie dit ook als winnen. Het lukt mij NOG NIET om de hele tijd bij cirkel 1 te blijven, en dat heb ik dus geleerd om wel te blijven oefenen.

Een duidelijke taak hebben en focussen op dat je met plezier op de baan staat zijn volgens Tennis the World één van de belangrijkste dingen. Je bent gaat tennissen omdat je het ook een leuke sport vindt toch? Probeer daar ook tijdens je wedstrijden aan te denken en je zal met meer ontspanning spelen en met minder spierpijn op staan.

 

Wil jij ook met duidelijkere taken gaan trainen en tijdens je wedstrijden tactisch beter worden?

Word dan lid voor 1 euro voor je eerste maand of geef jezelf toegang tot 3 proeftrainingen!

Toe aan een plezierig weekend? Ga naar Londen met een dierbare. Het kan nu nog! 9 en 10 november gaan we naar de ATP FINALS en hier zijn nog maar 4 plekken voor vrij.

Deze reis is voor kind en ouder, maar is nu ook voor 2 mensen beschikbaar voor twee volwassenen! Wil jij dus graag met een vriend, vriendin of je eigen vader of moeder gaan? Pak dan jullie plek voor naar Londen!

571 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Verbeter je spel op alle vlakken

Image by Fei Chao
bottom of page