top of page

De basis voor duurzame top-prestaties als tennisser: mentaal als basis

Bijgewerkt op: 24 jun. 2022

Wat als je nu één ding moest kiezen waar je op wilde verbeteren?

1 ding?

Wat zou het dan zijn?

Je forehand? Je backhand? Je vastheid? Je tactische spel?

Wat jouw antwoord ook is: je basis moet op orde zijn. En die basis is mentaal.

Vandaag gaan we deze basis voor je verduidelijken.

Je ontdekt dat:  

  1. Het mentale aspect je beginpunt moet zijn.

  2. Fysiek, tactiek, technisch waardeloos is zonder een mentale basis.

  3. Alle 4 de pijlers van belang zijn om een compleet speler te worden.

  4. Je op 1 ding moet focussen tijdens het trainen.

  5. Je tijdens een wedstrijd juist je focus moet verleggen.

Met als resultaat dat je mentaal sterker bent voor tennis.


Stel je voor:

Je tennist nu een jaar of 10. Je traint elke week en je speelt elk jaar de competitie en speelt met veel plezier (als het mee zit qua resultaat) toernooitjes in de zomer. Wanneer je traint ben je vooral bezig met techniek en af en toe neem je een tactische les mee. Je bent blij en tevreden en dat is maar goed ook, want je leert veel bij je lessen. Echter kom je er ook achter dat je elk jaar weer tegen bepaalde dingen aanloopt:

‘Het trainen gaat goed… maar de wedstrijden willen maar niet lukken.’

– ‘Dan sta ik goed te spelen, begin ik mezelf gek te maken omdat ik niet doe wat ik moet doen.’

– ‘Ik sta tegen mezelf te spelen.’

En als je dan nadenkt over je progressie over de afgelopen 10 jaar, waar ben je dan het meest gegroeid?

Op technisch, tactisch, fysiek of mentaal vlak?

Als je nu merkt dat je in de volgorde van hoe het er hier staat van veel progressie naar weinig progressie gaat, ben je bij het juiste stuk aan informatie gekomen.


Als je alle slagen in huis hebt, hoeft nog niet alles te lukken”. Ik weet niet of dit een quote van iemand anders is, maar zo niet: bij deze is ie van mij :).

Zoals de quote al doet zeggen: je kan wel de beste techniek hebben, weten hoe je je tegenstander tactisch uitschakelt of elke dropshot halen… maar als jij je onzeker voelt op de baan of snel boos wordt op jezelf ben je op 10% van je potentieel aan het tennissen.

Ik weet nog zo goed het moment voor te halen dat ik de basis niet op orde had (wat nog steeds voorkomt natuurlijk). Ik speelde na 3 weken in de zomer hard getraind te hebben op mijn service weer een toernooi in de 4. In de competitie en de toernooien daarvoor ging mijn service slechter dan ooit. Het regende toen echt dubbelfouten en ik trok mij veel aan van wat mijn omgeving er over dacht. Ik kreeg dan ook wel vaak te horen: ‘je moet je service echt trainen man!’.

Naar dat advies luisterde ik en zo ging ik dus vaak mijn service trainen om in de zomer te vlammen. Ik deed technische aanpassingen, sloeg honderden ballen en het ging ietsjes beter.

Toen ik weer mocht spelen voelde ik de druk dat het wel goed moest gaan… maar je raad het al: ik werd gek. Ik sloeg elke game zeker wel één, dan wel twee dubbelfouten. Niet omdat ik het technisch, tactisch of fysiek niet voor elkaar had. Maar omdat ik mijn basis niet op orde had.

De basis is het mentale aspect.


Ga dus na bij jezelf: wat kan mij op dit moment het meeste progressie opleveren?

Is dat op mentaal, fysiek, tactisch of technisch gebied?

Wat het ook is, niks is belangrijker dan het ander. Het één kan niet zonder het ander.

Of te wel: werk overal aan.

Werk echter niet overal tegelijk aan en weet dat je mentaliteit de basis is. Je kan simpelweg niet zonder een sterke tennis mindset.


Laat dit duidelijk zijn:

Mentaliteit in tennis is de basis. Je mentale basis is nooit voltooid: je kan hier altijd in groeien. Als je je afvraagt: moet ik dan nu alleen maar mentale oefeningen doen? NEE. Op de baan leer je het, door het toe te passen.

Wat we uiteindelijk willen is natuurlijk beter resultaat op de baan. Bestudeer daarom de ‘Prioriteiten Route’.


En schrijf nu 1 ding op waar je je deze week op gaat richten en hang het voor je slaapkamer deur.


Wat jou te doen staat is nu wel duidelijk: focus op 1 ding.

Je wil richting een complete speler gaan, dus dat betekent dat je uiteindelijk zoveel mogelijk goed wil doen. Om ergens goed in te worden, moet je wel je aandacht ergens op richten. Op 1 ding om precies te zijn.

En dan niet zoals een trainer kan zeggen in een 60 minuten training op 1) je backhand doorzwaai 2) je balans bij het instappen en 3) het dopje van je racket voordat je slaat.

Om jouw berg naar jouw top te beklimmen richt jij je op 1 ding. Op je dopje voordat je slaat OF op je voetenwerk met als doel je skills te verbeteren.

Zodra jij focust op 1 ding, merk je dat je stap voor stap verder komt en je focus steeds verder kan uitbreiden.

Zo train voor 2 weken bijvoorbeeld alleen maar op het laten lopen van je tegenstander (tactisch) en verspeel jij je energie niet op die service die fout gaat of de bal van je tegenstander die elke keer wel net in gaat. Je zorgt er wel voor dat je alle andere slagen en pijlers uitvoert, maar je energie gaat er simpelweg niet naartoe.

In het geval van quarantaine besteed je bijvoorbeeld vandaag je energie aan je fysiek, daarna aan je tactiek en vervolgens je mindset.


Jouw energie gaat voor een periode maar naar één ding. Later gaat je focus weer naar iets anders, waarbij jij wel goed nadenkt over wat het meeste aandacht nodig heeft.



Na regen komt zonneschijn… en na trainen komen wedstrijden.

Het is dus verstandig om je focus te leggen op 1 ding als je beter wil worden, maar waar moet je focus liggen tijdens een wedstrijd?

Wat je niet moet doen: – Je focussen op de score. – Je focussen op je techniek. – Je focussen op het publiek. – Je focussen op of je haar wel goed zit.

Waar je wel verstandig aan doet is om je aandacht te verleggen: – Richt je aandacht op de naden van de bal. – Let op waar de bal stuitert aan jouw kant van de baan. – Let op de bewegelijkheid van je voetenwerk. (ook hier geldt: focus op 1 ding). Werk met ons aan je spel en boek maximale progressie.



636 weergaven0 opmerkingen

Verbeter je spel op alle vlakken

DSCF4057-RAF_DxO_DeepPRIME-min.jpg
bottom of page